Showing 1441–1460 of 2717

Q1441.Red color of tomato is due to____?

Easy
A Anthocyanin
B Xanthophyll’s
C Lycopene
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Red color of tomato is due to Lycopene. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1442.Red-green colour blindness in a man is known as:

Easy
A Prolanopia
B Deuteranopia
C both a&b
D Marfan’s syndrome
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Red-green colour blindness in a man is known as: Deuteranopia. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1443.Reflex actions in head region are under the control of____?

Easy
A Brain
B Spinal cord
C both a & b
D non of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Reflex actions in head region are under the control of Spinal cord. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1444.Refraction of sound can occur in:

Easy
A Water
B Air
C Both A & B
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Refraction of sound can occur in: Both A & B. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1445.Reptiles hibernate during____?

Easy
A Summer
B Winter
C Spring
D Autumn
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Reptiles hibernate during Winter. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1446.Retinol is the chemical name of?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin B
C Vitamin C
D Vitamin K
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Retinol is the chemical name of: Vitamin A. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1447.Role of biotechnology in the production of food based on ____?

Easy
A Decomposition
B Respiration
C Digestion
D Fermentation
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Role of biotechnology in the production of food based on Fermentation. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1448.Ruby is an oxide of____?

Easy
A silver
B gold
C platinum
D aluminium oxide
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Ruby is an oxide of aluminium oxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1449.Rusting of Iron involves____?

Easy
A Reduction
B Oxidation
C Decomposition
D Displacement
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Rusting of iron is an oxidation process. Iron loses electrons while reacting with oxygen and moisture, forming hydrated iron oxides known as rust.

Q1450.Saccharine is made up of ____?

Easy
A Toluene
B Phenol
C Propane
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Saccharine is made up of Toluene. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1451.Safe moisture content for the storage of cereals is?

Easy
A 10%
B 14%
C 16%
D 17%
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Safe moisture content for the storage of cereals is 14%. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1452.Saffron is obtained from which among the following parts of the plant ____?

Easy
A Anther
B Stigma
C Stamen
D Pollen
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Saffron is obtained from which among the following parts of the plant Stigma. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1453.Sagittarius-A, the Blackhole at the centre of the Milky Way Galaxy is at a distance of____?

Easy
A 25500 Lightyears
B 24500 Lightyears
C 23640 Lightyears
D 25640 Lightyears
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Sagittarius-A, the Blackhole at the centre of the Milky Way Galaxy is at a distance of 25640 Lightyears. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1454.Salinization is ____?

Easy
A Accumulation of salts in water
B Accumulation of salts in soil
C Accumulation of salts in body
D Accumulation of salts in animals
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Salinization is Accumulation of salts in soil. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1455.Saliva contains____?

Easy
A Amylases
B Bite
C Trypsin
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Saliva contains Amylases. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1456.Saliva helps in the digestion of?

Easy
A Starch
B Proteins
C Lipids
D Fats
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Saliva helps in the digestion of: Starch. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1457.Scalding with steam is more severe than scalding by boiling water because____?

Easy
A Steam can penetrate the skin
B Steam is at a higher temperature
C Steam contains more energy than boiling water
D Steam is at a higher pressure
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Scalding with steam is more severe than scalding by boiling water because Steam contains more energy than boiling water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1458.Science is derived from Latin word scientia” which means____?

Easy
A Reasoning
B Logic
C Knowledge
D Life
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Science is derived from Latin word scientia” which means Knowledge. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1459.Science which deals with the position and movement of heavenly bodies ?

Easy
A Astrophysics
B Astronomy
C Astrology
D Astronautics
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Science which deals with the position and movement of heavenly bodies: Astronomy. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1460.Scientific Name of Human is____?

Easy
A Homo sapiens
B Mono sapiens
C Bio sapiens
D Cosmopolitan
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Scientific Name of Human is Homo sapiens. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.