Showing 1501–1520 of 2717

Q1501.Sound travels about ____times faster in water than in air.

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Sound travels about 4 times faster in water than in air. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1502.Sound travels in air at an average speed of nearly____ ?

Easy
A 1257 miles per hour
B 755 miles per hour
C 330 miles per hour
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Sound travels in air at an average speed of nearly 755 miles per hour. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1503.Sound travels____ in solid materials then liquid?

Easy
A Constant
B Slowest
C Fastest
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Sound travels Fastest in solid materials then liquid. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1504.Sound waves are ____ waves.

Easy
A Transverse
B Electromagnetic
C Longitudinal
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Sound waves are Longitudinal waves. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1505.Speed of object in one direction is called___?

Easy
A Velocity
B Acceleration
C Space
D Temperature
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Speed of object in one direction is called Velocity. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1506.Speed of sound in air is ____km/h?

Easy
A 1347
B 243
C 1235
D 1495
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Speed of sound in air is 1235 km/h. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1507.speed of sound in dry air at 20 °C is____?

Easy
A 353 m/s
B 345 m/s
C 343 m/s
D none of them
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Speed of sound in dry air at 20 °C is 343 m/s. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1508.Speed of sound in water at 20 °C is____?

Easy
A 1450 m/s
B 1474 m/s
C 1498 m/s
D 1500+ m/s
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Speed of sound in water at 20 °C is 1474 m/s. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1509.Spinach leaves are rich source of____

Easy
A Amino acid
B Iron
C Vitamin E
D Carotene
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Spinach leaves are rich source of Iron. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1510.Spinal card controls all ____?

Easy
A Sexual activities
B Thinking activities
C Reflex activities
D none
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Spinal card controls all Reflex activities. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1511.Spring tides occur on new moon and full moon days because on these days____?

Easy
A Sun, moon and earth are in a straight line
B Sun and earth are at right angles
C Sun and moon are at right angles
D Earth and moon are at right angles
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Spring tides occur on new moon and full moon days because on these days Sun, moon and earth are in a straight line. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1512.Stars in the sky appear to twinkle due to ____?

Easy
A a series of refractions
B a series of reflections
C a surface tension phenomenon
D multiple diminishing brightness
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Stars in the sky appear to twinkle due to a series of refractions. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1513.State of matter which has definite shape and volume is called ____?

Easy
A Liquid
B Gas
C Solid
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

State of matter which has definite shape and volume is called Solid. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1514.Steam Turbine was introduce by ____ ?

Easy
A C.A. Parson
B Orwill Right
C Arkwright
D Alexander son
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Steam Turbine was introduce by C. A. Parson. Parson. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1515.Steering of a car involves?

Easy
A A single force
B Two forces acting in the same direction
C Two forces acting along different lines and in opposite direction.
D A pair of forces acting along the same line and in opposite direction
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Steering of a car involves: A pair of forces acting along the same line and in opposite direction. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1516.Steradian is the unit of____?

Easy
A Solid angle
B Liquid angle
C Gas angle
D Plain angle
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

Steradian is the unit of Solid angle. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1517.Stethoscope was invented by ____ ?

Easy
A Rene Laennec
B Steven Sasson
C Martin Cooper
D Dave Hyatt
Scientists & Scientific Discoveries PPSC

Correct Answer: A

Stethoscope was invented by Rene Laennec. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q1518.Stomach stores the ____?

Easy
A enzime
B Food
C hcl
D None of These
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Stomach stores the Food. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1519.Stratosphere is present at an altitude between ____.

Easy
A 15 km and 35 km
B 17 km and 35 km
C 18 km and 35 km
D 19 km and 35 km
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Stratosphere is present at an altitude between 15 km and 35 km. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1520.Stratosphere is the atmospheric layer that absorbs most of ____ that Earth receives from the Sun.

Easy
A Infrared radiation
B Ultraviolet radiation
C Ozone layer
D Radio waves
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: B

Stratosphere is the atmospheric layer that absorbs most of Ultraviolet radiation that Earth receives from the Sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.