Showing 1521–1540 of 2717

Q1521.Stripes on each side of Grévy’s Zebra” is about____?

Easy
A 20+
B 30+
C 80+
D 36+
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Stripes on each side of Grévy’s Zebra” is about 80+. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1522.Study of Aging” is called ____?

Easy
A Gerontology
B Hstologyh
C Pysiology
D Anthropology
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Study of Aging” is called Gerontology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1523.Study of culture is called?

Easy
A Odology
B Anthropology
C Ornithology
D Psychology
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Study of culture is called: Anthropology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1524.Study of current and past landscapes formation is known as____?

Easy
A Morphology
B Aero logy
C Geo-morphology
D Biology
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Study of current and past landscapes formation is known as Geo-morphology. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q1525.Study of energy production in living bodies is called____?

Easy
A Biology
B Biomechanics
C Bioenergetics
D Aerodynamics
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Study of energy production in living bodies is called Bioenergetics. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1526.Study of fruit is called ____?

Easy
A Pomology
B Plriculture
C Sericulture
D Apiculture
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Study of fruit is called Pomology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1527.Study of joints called:

Easy
A Esthesiology
B Splanchnology
C Arthrology
D Anthropology
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Study of joints called: Arthrology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1528.Study of life in outer space is known as ?

Easy
A Endobiology
B Exobiology
C Enterobiology
D Neobiology
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Study of life in outer space is known as: Exobiology. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1529.Study of Liver and its diseases is called?

Easy
A Mycology
B Angiology
C Hepatology
D Otology
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Study of Liver and its diseases is called: Hepatology. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1530.Study of Soil is called____?

Easy
A Pedology
B Pedagogy
C sociology
D Demography
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Study of Soil is called Pedology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1531.Study of the Universe is known as____?

Easy
A Sociology
B Cosmology
C Universology
D Petology
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Study of the Universe is known as Cosmology. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1532.Substance used in match sticks ?

Easy
A Sulphur
B Zinc
C Acid
D Phosphorus
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Substance used in match sticks: Phosphorus. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1533.Substance whose atoms can be split are known as ____ materials.

Easy
A Fusionable
B Fissionable
C Combustible
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Substance whose atoms can be split are known as Fissionable materials. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1534.Sum of all ecosystems is classified as____?

Easy
A Aero sphere
B Ionosphere
C Biosphere
D Ozonosphere
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: C

Sum of all ecosystems is classified as Biosphere. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1535.Summer solstice means____?

Easy
A longest day
B longest night
C smallest day
D none of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Summer solstice means longest day. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1536.Sun is moving around the centre of the galaxy at a velocity of ____ km/s?

Easy
A 205
B 210
C 215
D 220
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

Sun is moving around the centre of the galaxy at a velocity of 220 km/s. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1537.Sun revolves around milky way in about ____ million years.

Easy
A 225
B 230
C 245
D 250
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

Sun revolves around milky way in about 230 million years. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1538.Sunsets on Mars are ____?

Easy
A Red
B Blue
C Yellow
D Orange
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

Sunsets on Mars are Blue. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1539.Symbol of Iron is____?

Easy
A Na
B Fr
C Fe
D Zn
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Symbol of Iron is Fe. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1540.Symptoms of vitamin b7 deficiency are known to ____.

Easy
A Pellagra
B Hair Loss
C Muscle weakness
D Xerophthalmia
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Symptoms of vitamin b7 deficiency are known to Hair Loss. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.