Showing 1561–1580 of 2717

Q1561.The alpha particles are compact clusters of____?

Easy
A Electron and Proton
B Two Protons and two Neutrons
C Three protons and three Neutrons
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The alpha particles are compact clusters of Two Protons and two Neutrons. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1562.The amount of energy in wheat is____?

Easy
A 100 K Calories/100 gram
B 245 K Calories/100 gram
C 348 K Calories/100 gram
D 490 K Calories/100 gram
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The amount of energy in wheat is 348 K Calories/100 gram. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1563.The amount of energy required by the children of age between one to three years is____?

Easy
A 300 k Calories
B 600 k Calories
C 900 k Calories
D 1200 k Calories
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The amount of energy required by the children of age between one to three years is 1200 k Calories. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1564.The andromeda Galaxy is which type of the following types of galaxies ?

Easy
A Elliptical
B Spiral
C Irregular
D None of these.
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The andromeda Galaxy is which type of the following types of galaxies: Spiral. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1565.The antiparticle of an electronic is ____?

Easy
A Positron
B Proton
C Alpha particular
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The antiparticle of an electronic is Positron. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1566.The apart of neuron which receives message are____?

Easy
A Cell Bodies
B Axons
C Nuclei
D Dendrites
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The apart of neuron which receives message are Dendrites. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1567.The approximate intensity level of the sound which can cause damage to the ear drum is?

Easy
A 20 dB
B 60 dB
C 100 dB
D 160 dB
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The approximate intensity level of the sound which can cause damage to the ear drum is 100 dB. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1568.The areas around the North and South poles within the Polar circles is called ____?

Easy
A The Torrid Zone
B The Frigid Zone
C The Temperature Zone
D The Hardiness Zone
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The areas around the North and South poles within the Polar circles is called The Frigid Zone. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1569.The atmosphere near the earth’s surface is heated from below.” Which of the following does not significantly contribute to this heating ____?

Easy
A Conduction of heat upward from a hot surface
B Convection from a hot surface
C Absorption of infrared energy that has been radiated from the surface
D Heat energy from the earth’s interior
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: D

The atmosphere near the earth’s surface is heated from below.” Which of the following does not significantly contribute to this heating Heat energy from the earth’s interior. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1570.The atmosphere of moon consists of____?

Easy
A 90% Hydrogen, 10% Nitrogen
B 80%Nitrogen, 20% Hydrogen
C 60% Nitrogen, 40%inert gases
D
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The atmosphere of moon consists of 60% Nitrogen, 40%inert gases. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1571.The atmospheric air is held to the Earth by?

Easy
A gravity
B winds
C clouds
D rotation of the Earth
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The atmospheric air is held to the Earth by: gravity. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1572.The atmospheric greenhouse effect is produced mainly by the ____?

Easy
A Absorption and re-emission of visible light by the atmosphere
B Absorption and re-emission of ultraviolet radiation by the atmosphere
C Absorption and re-emission of infrared radiation by the atmosphere
D Absorption and re-emission of visible light by clouds
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: C

The atmospheric greenhouse effect is produced mainly by the Absorption and re-emission of infrared radiation by the atmosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1573.The audio signals of TV are ____?

Easy
A Amplitude modulated
B Frequency modulated
C fixe modulated
D Velocity modulated
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The audio signals of TV are Frequency modulated. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1574.The Aurora Borealis, also known as ____?

Easy
A Western lights
B Southern lights
C Eastern lights
D Northern lights
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The Aurora Borealis, also known as Northern lights. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1575.The autonomic nervous system innervates all of these except?

Easy
A Cardiac muscles
B Skeletal muscles
C Smooth muscles
D none
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The autonomic nervous system innervates all of these except: Skeletal muscles. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1576.The average acceleration caused by gravity per second is____?

Easy
A 22 feet
B 32 feet
C 52 feet
D 42 feet
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The average acceleration caused by gravity per second is 32 feet. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1577.The average human body contains how many pints of blood?

Easy
A 3 to 5 pints
B 5 to 7 pints
C 7 to 8 pints
D 9 to 12 pints
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

The average human body contains how many pints of blood: 9 to 12 pints. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1578.The average kinetic energy of the molecules of a body determines?

Easy
A heat
B temperature
C internal energy
D none
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The average kinetic energy of the molecules of a body determines: temperature. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1579.The average length of the kidney of a man is about?

Easy
A 7cm to 8cm
B 8cm to 10 cm
C 10cm to 13 cm
D 13cm to 16cm
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The average length of the kidney of a man is about: 10cm to 13 cm. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1580.The average speed of a moving object during a given interval of time is always:

Easy
A the magnitude of its average velocity over the interval
B the distance covered during the time interval divided by the time interval
C one-half its speed at the end of the interval
D its acceleration multiplied by the time interval
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The average speed of a moving object during a given interval of time is always: the distance covered during the time interval divided by the time interval. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.