Showing 1581–1600 of 2717

Q1581.The average weight of man’s brain is 4.8 ounces. What is the average weight of woman’s brain ?

Easy
A 4.8 ounce
B 5.8 ounce
C 5.4 ounce
D 4.4 ounce
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The average weight of man’s brain is 4.8 ounces. What is the average weight of woman’s brain: 4.4 ounce. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1582.The back thigh muscles are also called____?

Easy
A Gluteal
B Hamstring
C Sartorious
D Deltoid
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The back thigh muscles are also called Hamstring. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1583.The beautiful color patterns exhibited by a peacock in its tail feathers are due to ?

Easy
A Selective absorption of light
B Selective re ection of light
C Sinterference of light
D Natural colour pattern of feathers
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The beautiful color patterns exhibited by a peacock in its tail feathers are due to: Selective absorption of light. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1584.The best conductor of heat among liquid is____?

Easy
A Water
B Mercury
C Ether
D Alcohol
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The best conductor of heat among liquid is Mercury. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1585.The Beta particles are fast moving____?

Easy
A Protons
B Electrons
C Neutrons
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The Beta particles are fast moving Electrons. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1586.The biggest planet in our solar system is____?

Easy
A Venus
B Pluto
C Jupiter
D
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The biggest planet in our solar system is Jupiter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1587.The biggest planet in solar system is ____ and having ____ moons?

Easy
A Uranus , Sixteen
B Jupiter, Seventy-nine
C Saturn, Sixteen
D Uranus, two
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The biggest planet in solar system is Jupiter, Seventy-nine and having Jupiter, Seventy-nine moons. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1588.The biggest species of the cat family is____?

Easy
A Tiger
B Lion
C Leopard
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The biggest species of the cat family is Tiger. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1589.The blind spot is located at the ____ of the eye ?

Easy
A pupil
B vitreous humor
C aqueous humor
D optic disc
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The blind spot is located at the optic disc of the eye. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1590.The Blood Grouping Was Discovered by____ ?

Easy
A Robert Oppenheimer
B Karl Landsteiner
C Dr Hollerith
D None of them
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The Blood Grouping Was Discovered by Karl Landsteiner. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1591.The blood pressure is denoted as following?

Easy
A Systolic Pressure / Diastolic Pressure
B Diastolic Pressure / Systolic Pressure
C Venous Pressure / Systolic Pressure
D Systolic Pressure / Pulse Pressure
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

The blood pressure is denoted as following: Systolic Pressure / Diastolic Pressure. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1592.The blue colour of clear sky is due to____?

Easy
A Reflection of light
B Refraction of light
C Diffraction of light
D Dispersion of light
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The blue colour of clear sky is due to Dispersion of light. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1593.The blueness of the sky is mainly due to ____?

Easy
A The scattering of sunlight by air molecules
B The presence of water vapor
C Absorption of blue light by the air
D Emission of blue light by the atmosphere
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The blueness of the sky is mainly due to The scattering of sunlight by air molecules. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1594.The bodyguard of the Earth is ____ that save the Earth from many Comets and Asteroids.

Easy
A Mars
B Saturn
C Uranus
D Jupiter
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The bodyguard of the Earth is Jupiter that save the Earth from many Comets and Asteroids. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1595.The brain of human adult weighs about____?

Easy
A 1200 – 1300 gm
B 1600 – 2000 gm
C 500 – 800 gm
D 100 – 200 gm
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The brain of human adult weighs about 1200 – 1300 gm. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1596.The Breathing center of the body?

Easy
A Nose
B Air
C Lungs
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The Breathing center of the body: Lungs. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1597.The brightest colour emitted by the sun is:

Easy
A Violet
B Yellow-Green
C Green- Blue
D Red
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The brightest colour emitted by the sun is Yellow-Green. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1598.The carbon dioxide content in the air that we exhale is about?

Easy
A 4%
B 9%
C 15%
D 16%
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The carbon dioxide content in the air that we exhale is about: 4%. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1599.The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is____?

Easy
A 0.039%
B 3.9%
C 13%
D 30%
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is 0.039%. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1600.The cause for the Tsunami, as deduced by the seismologists, is?

Easy
A gravitational pull of the moon
B low pressure trough in the ocean
C deformation of sea floor and vertical displacement of water
D
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The cause for the Tsunami, as deduced by the seismologists, is deformation of sea floor and vertical displacement of water. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.