Showing 1601–1620 of 2804

Q1601.Identify the Secretary of State for India who led the Cabinet Mission in 1946

Easy
A Sir Srafford Cripps
B A.V Alexander
C Lord Pethick Lawrence
D Sir Anthony McDonald
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1602.Mohtarma Fatima Jinnah joined All India Muslim League in

Easy
A 1939
B 1938
C 1937
D 1940
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1603.Lahore Resolution of 23rd March 1940, was seconded from Sindh Province by

Easy
A G. M. Syed
B Mekhdoom Talib ul Mula
C Abdullah Haroon
D Sir Shah Nawaz Bhutto
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1604.Gandhi-Jinnah talks were held in 1944 to discuss the C.R Formula, prepared by

Easy
A Raj Gopal Acharia
B V.P Menon
C Abu-al-Kalam Azad
D lord Wavell
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1605.Who presided over the Simla Conference in 1945?

Easy
A Lord Minto
B Lord Wavell
C Lord Irwin
D Lord Mountbatten
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1606.After Sir Agha Khan, the next President of All India Muslim League was

Easy
A Viqar-ul-Mulk
B Maulana Zafar All Khan
C Raja Sahib of Mahmoodabad
D Mian Muhammad Shafi
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1607.The Hindu had launched "Swadeshi Movement" (to boycott English made goods) in the wake of

Easy
A The Urdu Hindi controversy 1867
B Partition of Bengal 1905
C Jatlianwala Bagh tragedy 1919
D All of above events
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1608.How many Public Libraries are in Pakistan?

Easy
A 200
B 204
C 192
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1609.Which of the following is the oldest library Pakistan?

Easy
A Punjab University Library
B Jinnah Library Gujranwala
C Quaid-e-Azam Library
D Punjab Public Library
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: D

Q1610.Who is the founder of Punjab Public Library?

Easy
A Michael Gorman
B Ranga Nathan
C Sir Lord Atchison
D Quaid-e-Azam
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1611.In which year Quaid-e-Azam Library Lahore was established?

Easy
A 1947
B 1962
C 1984
D None of these
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1612.When was the National Library of Pakistan came into existence?

Easy
A 1947
B 1949
C 1955
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1613.In which city the National Library of Pakistan located now?

Easy
A Karachi
B Islamabad
C Lahore
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1614.Where is the Library of personal books of Quaid-e-Azam located?

Easy
A Quetta
B Karachi
C Islamabad
D None of these
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1615.How many digital libraries are there Pakistan?

Easy
A 204
B 220
C 250
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1616.Pakistan is not member of one of the following International Organization-identity

Easy
A D-8
B G-7
C G-77
D NAM
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1617.The highest literacy rate among the SAARC countries is in:

Easy
A India
B Maldives
C Sri Lanka
D Pakistan
Foreign Relations PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1618.The Constituent Assembly of Pakistan passed of "Objective Resolution" in:

Easy
A 1947
B 1948
C 1949
D 1950
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1619.According to Constitution of 1956; the national language of Pakistan was:

Easy
A Urdu
B Bengali
C Urdu and Bengali
D Urdu and English
Constitutional & Political History PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1620.At present , who is the COAS of pakistan Army?

Easy
A Gen.Pervaiz Isfhaq Klani
B General Asim Munir Ahmed
C Gen.Rashid Mehmud
D Gen. Khalid Shamim Wlan
Defence & Strategic Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B