Showing 1621–1640 of 2717

Q1621.The deficiency of vitamin E causes ____ ?

Easy
A Weak immune system
B Weak bones
C Lack of appetite
D Sterility
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

The deficiency of vitamin E causes Sterility. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q1622.The deficiency of vitamin K causes ____ ?

Easy
A Loss of appetite
B Scurvy
C Sterility
D Blood clotting disorder
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

The deficiency of vitamin K causes Blood clotting disorder. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q1623.the delicate lungs are protected by a cage that is called ____?

Easy
A luvcage
B Ribcage
C both A & B
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The delicate lungs are protected by a cage that is called Ribcage. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1624.The device used to convert Alternate Current into Direct Current is called?

Easy
A Anemometer
B Battery
C Galvanometer
D Rectifier
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The device used to convert Alternate Current into Direct Current is called: Rectifier. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q1625.The difference in the duration of day and night increases as one moves from:____?

Easy
A West to East
B East and west of the prime meridian
C Equator to poles
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The difference in the duration of day and night increases as one moves from: Equator to poles. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1626.The discovery of neutron became very late because ____ ?

Easy
A It does not carry any charge
B It does not move
C It is a fundamental particle
D It is present in nucleus
Scientists & Scientific Discoveries PPSC

Correct Answer: A

The discovery of neutron became very late because It does not carry any charge. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q1627.The disease Itai Itai is caused by____?

Easy
A Carbon
B Cadmium
C Manganese
D None of these
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The disease Itai Itai is caused by Cadmium. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1628.The distance b/w Earth and Moon is____?

Easy
A 3,50,000km
B 3,60,100km
C 3,72,000km
D 3,84,400km
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The distance b/w Earth and Moon is 3,84,400km. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1629.The distance between Earth and Sun is greatest during ____?

Easy
A Apehelion
B Astronomical
C Lopsided
D Astronomi
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The distance between Earth and Sun is greatest during Apehelion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1630.The distance between the earth and the sun is smallest in the month of ____?

Easy
A February
B January
C December
D April
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The distance between the earth and the sun is smallest in the month of January. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1631.The distance between the optical centre of a convex lens and its principal focus is called its____?

Easy
A Focal Length
B Radius of Curvature
C Power
D Magnification
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The distance between the optical centre of a convex lens and its principal focus is called its Focal Length. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1632.The distance of a place South or North of equator is called____?

Easy
A Longitude
B Latitude
C Aptitude
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The distance of a place South or North of equator is called Latitude. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1633.The distance of longitude represents how many minutes difference in time?

Easy
A 10 minutes
B 4 minutes
C 15 minutes
D 1 minute
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The distance of longitude represents how many minutes difference in time: 4 minutes. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1634.The distance of mercury from sun is____?

Easy
A 56 million km
B 57.9 million km
C 58.9 million km
D 59.1 million
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The distance of mercury from sun is 57.9 million km. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1635.The Distance of Neptune From Sun is ____ astronomical unit.

Easy
A 28
B 30
C 32
D None of these
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The Distance of Neptune From Sun is 30 astronomical unit. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1636.The dominant phase of life cycle in these organism is haploid?

Easy
A Mosses
B Bacteria
C Protozoa
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The dominant phase of life cycle in these organism is haploid: Mosses. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1637.The Doppler’s effect is applicable for____?

Easy
A light waves only
B sound waves only
C Both Light waves and sound ways
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The Doppler’s effect is applicable for Both Light waves and sound ways. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1638.The Earth behaves like a magnet with ____ poles?

Easy
A Four
B Three
C Two
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The Earth behaves like a magnet with Two poles. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1639.The earth revolves around the sun at a speed of____?

Easy
A 18.5 km/sec
B 26.6 km/sec
C 29 km/sec
D 31.9 km/sec
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The earth revolves around the sun at a speed of 29 km/sec. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1640.The earth surface & crust constantly evolving due to ?

Easy
A Rotary cycle
B Normal cycle
C Rock cycle
D Change cycle
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The earth surface & crust constantly evolving due to: Rock cycle. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.