Showing 1641–1660 of 2717

Q1641.The earth’s ____ is divided into 15 major plates of various sizes

Easy
A Mesosphere
B Stratosphere
C Lithosphere
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The earth’s Lithosphere is divided into 15 major plates of various sizes. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1642.The earth’s atmosphere is divided into layers based on the vertical profile of ____?

Easy
A Air pressure
B Air temperature
C Air density
D Wind speed
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: B

The earth’s atmosphere is divided into layers based on the vertical profile of Air temperature. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1643.The electronic device which is used as a switch or amplifier is called ?

Easy
A Diode
B Resistor
C Transistor
D Transformer
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The electronic device which is used as a switch or amplifier is called: Transistor. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1644.The element common to all acids is:____?

Easy
A Hydrogen
B Carbon
C Sulphur
D Oxygen
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The element common to all acids is: Hydrogen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1645.The element used in lead pencils is____?

Easy
A Zinc
B Lead
C Carbon
D Tin
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

The element used in lead pencils is Carbon. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1646.The energy currency of the cell is called?

Easy
A ATP
B Fat
C LEAD
D None of These
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The energy currency of the cell is called: ATP. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1647.The energy stored in a dam is____?

Easy
A Kinetic energy
B Electrical energy
C Potential energy
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The energy stored in a dam is Potential energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1648.The energy value of food is measured in____?

Easy
A Joule
B Calories
C Tesla
D Proteins
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: B

The energy value of food is measured in Calories. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1649.The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is ____ million in Men.

Easy
A 4.5 to 6.2 million
B 3.4 to 6.8 million
C 3.2 to 7.2 million
D 4.0 to 5.2 million
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is 4.5 to 6.2 million million in Men. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1650.The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is ____ million in Women.

Easy
A 4.5 to 6.2 million
B 3.4 to 6.8 million
C 3.2 to 7.2 million
D 4.0 to 5.2 million
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is 4.0 to 5.2 million million in Women. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1651.The extremely cold temperatures in the polar region of moon mean that it can act as a kind of ____ where things do not undergo much change.

Easy
A Time capsule
B Light capsule
C Meta capsule
D Natural capsule
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The extremely cold temperatures in the polar region of moon mean that it can act as a kind of Time capsule where things do not undergo much change. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1652.The famous book; Al – Qanun was written by the Muslim scientist ?

Easy
A Jabar bin Hayyan
B Zakariya Al – Razi
C Abu Ali Sina
D Abdul Qasim Majreeti
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The famous book; Al – Qanun was written by the Muslim scientist: Abu Ali Sina. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1653.The fastest bird is the Peregrine Falcon, clocked at speeds of up to ____ miles per hour?

Easy
A 240
B 250
C 260
D 230
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The fastest bird is the Peregrine Falcon, clocked at speeds of up to 240 miles per hour. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1654.The field of specialization of famous Muslim scientist Abu Usman Aljahiz was?

Easy
A Botany
B Zoology
C Astronomy
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The field of specialization of famous Muslim scientist Abu Usman Aljahiz was Zoology. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1655.The final phase of a star’s evolution is determined by the star’s:

Easy
A Age
B Gravitational pull
C Density
D Mass
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The final phase of a star’s evolution is determined by the star’s: Mass. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1656.The floral part that produces pollen grains is:

Easy
A Sepal
B Petal
C Anther
D Ovary
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The floral part that produces pollen grains is Anther. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1657.The fluid part of blood is known as ____?

Easy
A plasma
B platelets
C blood cells
D None of these
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

The fluid part of blood is known as plasma. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1658.The fourth state of matter is?

Easy
A Water
B Salts
C Vapours
D Plasma
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The fourth state of matter is Plasma. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1659.The frequency of a turning fork determined by a:

Easy
A Magnetic tape
B Modulator
C Sonometer
D Reed instrument
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The frequency of a turning fork determined by a: Sonometer. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1660.The frequency of ultrasound wave is typically?

Easy
A Above 20 kHz
B Above 20,000 kHz
C Below 20 kHz
D Below 02 kHz
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The frequency of ultrasound wave is typically: Above 20 kHz. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.