Showing 1661–1680 of 2717

Q1661.The fruits without seed, like banana, are called____?

Easy
A Seedless fruits
B Parthenogenesis fruits
C Parthenocarpic fruits
D placental fruits
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The fruits without seed, like banana, are called Parthenocarpic fruits. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1662.The function of hemoglobin is____?

Easy
A Transportation of oxygen
B Destruction of bacteria
C Prevention of anemia
D Utilization of energy
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The function of hemoglobin is Transportation of oxygen. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1663.The gas heater gives us heat by ____?

Easy
A Radiation
B Conduction
C Convection
D Environmental pressure
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The gas heater gives us heat by Convection. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1664.The gas used in a refrigerator to cool water is____?

Easy
A Nitrogen
B Carbon dioxide
C Methane
D Tetrafluoroethane
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

The gas used in a refrigerator to cool water is Tetrafluoroethane. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1665.The gas usually filled in the electric bulb is____?

Easy
A Nitrogen
B Hydrogen
C Carbon dioxide
D Oxygen
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The gas usually filled in the electric bulb is Nitrogen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1666.The gas, commonly known as laughing gas”, is

Easy
A Carbon Dioxide
B Sulfur Dioxide
C Nitrous Oxide
D Sodium Oxide
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

The gas, commonly known as laughing gas”, is Nitrous Oxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1667.The gases used in different types of welding would include ____?

Easy
A Oxygen and hydrogen
B Oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen
C Oxygen, acetylene and argon
D Oxygen and acetylene
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The gases used in different types of welding would include Oxygen and acetylene. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1668.The gases used in different types of welding would include:____?

Easy
A oxygen and hydrogen
B oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen
C oxygen, acetylene and argon
D oxygen and acetylene
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The gases used in different types of welding would include: oxygen and acetylene. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1669.The gases which are used by drivers as an artificial atmosphere are helium and____?

Easy
A Nitrogen
B Oxygen
C Neon
D Carbon monoxide
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

The gases which are used by drivers as an artificial atmosphere are helium and Oxygen. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1670.The gradual physiological adjustment to slowly changing new environmental conditions is known as ____?

Easy
A Selection
B Introduction
C Acclimatization
D Quarantine
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The gradual physiological adjustment to slowly changing new environmental conditions is known as Acclimatization. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1671.The gravitational pull at the lunar surface is ____ of Earth?

Easy
A 1/3
B 1/4
C 1/5
D 1/6
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The gravitational pull at the lunar surface is 1/6 of Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1672.The Great Spot is on the planet ____?

Easy
A Saturn
B Venus
C Mars
D Jupiter
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The Great Spot is on the planet Jupiter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1673.The Green House Effect is caused by an excess of ?

Easy
A Carbon dioxide
B Carbon monoxide
C Carbon tetrachloride
D None of the above
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The Green House Effect is caused by an excess of: Carbon dioxide. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1674.The group of minerals chemically containing hydrocarbons is____?

Easy
A Silicate group
B Organic group
C Oxide group
D Hydride group
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

The group of minerals chemically containing hydrocarbons is Organic group. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1675.The half life of a radioactive element is 8-days. How long it take to reduce it from 10 mg to 5 mg?

Easy
A 4 days
B 12 days
C 16 days
D 8 days
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

The half life of a radioactive element is 8-days. How long it take to reduce it from 10 mg to 5 mg: 8 days. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1676.The hard, solid rocks, whose composition or texture has been changed by heat or pressure in the Earth are called____?

Easy
A Sedimentary rocks
B Metamorphic rocks
C Igneous rocks
D All of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The hard, solid rocks, whose composition or texture has been changed by heat or pressure in the Earth are called Metamorphic rocks. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1677.The heaviest man made element found so for is____?

Easy
A Promethium
B Ununoctium
C Francium
D Technetium
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

The heaviest man made element found so for is Ununoctium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1678.The heaviest naturally-occurring element is____?

Easy
A Radium
B Platinum
C Uranium
D Cadmium
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

The heaviest naturally-occurring element is Uranium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1679.The height at which atmospheric pressure declines by a factor of e (an irrational number equal to 2.71828) is called ____.

Easy
A Average height (H)
B Scale height (H)
C Mean height (H)
D Standard height (H)
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The height at which atmospheric pressure declines by a factor of e (an irrational number equal to 2.71828) is called Scale height (H). Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1680.The height of the troposphere varies between ____.

Easy
A 7 km at equator and 17 km at poles
B 17 km at equator and 7 km at poles
C 18 km at equator and 8 km at poles
D 8 km at equator and 18 km at poles
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The height of the troposphere varies between 17 km at equator and 7 km at poles. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.