Showing 1701–1720 of 2717

Q1701.The lens used in a simple microscope is____?

Easy
A Concave
B Convex
C Cylindrical
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The lens used in a simple microscope is Convex. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1702.The lenses are used for the correction of:____?

Easy
A Long-sightedness
B short sightedness
C Both A & B
D None of those
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The lenses are used for the correction of: Both A & B. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1703.The lifespan of Red Blood Cells is ____ days?

Easy
A 60
B 120
C 180
D 240
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The lifespan of Red Blood Cells is 120 days. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1704.The lifespan of White Blood Cells is ____ day(s)?

Easy
A 1 – 5 days
B 3 – 7 days
C 4 – 8 days
D 5 – 21 days
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

The lifespan of White Blood Cells is 5 – 21 days day(s). This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1705.The light of distant stars is affected by ____ ?

Easy
A The earth’s atmosphere
B Interstellar dust
C both A and B
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: C

The light of distant stars is affected by both an and B. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1706.The light rays used for eliminating bacteria?

Easy
A X-rays
B infrared rays
C microwave radiation
D ultra-violet radiation
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The light rays used for eliminating bacteria: ultra-violet radiation. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1707.The longest bone in human body is____?

Easy
A Ulna
B Tibia
C Femur
D Humerus
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

The longest bone in human body is Femur. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1708.The lowest region of the earth’s atmosphere comes between the earth and stratosphere. what is this region’s name?

Easy
A Ionosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D Mesosphere
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: B

The lowest region of the earth’s atmosphere comes between the earth and stratosphere. what is this region’s name: Troposphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1709.The lowest temperature ever recorded on the Earth is?

Easy
A –89.2 °C
B –86.2 °C
C –83.2 °C
D –92.2 °C
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The lowest temperature ever recorded on the Earth is –89.2 °C. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1710.The luster of diamond is due to____?

Easy
A Reflection
B Total internal reflection
C Refraction
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The luster of diamond is due to Total internal reflection. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1711.The main cause of air pollution is ____?

Easy
A Burning Of Fuels
B Forests
C Fertilizers
D None of these
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: A

The main cause of air pollution is Burning Of Fuels. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1712.The main cause of floods in the river is____?

Easy
A Heavy snowfall
B Earthquakes
C Deforestation
D Construction of dams
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: C

The main cause of floods in the river is Deforestation. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1713.The main constituent of hemoglobin is____?

Easy
A Chlorine
B Iron
C Calcium
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The main constituent of hemoglobin is Iron. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1714.The main constituent of Pearls are: ____?

Easy
A Calcium oxide &Ammonium Chloride
B Calcium Carbonate &Megnesium Carbonate
C Aragonite & Conchiolin
D None of these
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

The main constituent of Pearls are: Calcium Carbonate &Megnesium Carbonate. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1715.The main culprit of greenhouse effect is Carbon dioxide. But which is the second element contributing most to greenhouse effect

Easy
A Nitrogen Dioxide (NO2)
B Chlorofluorocarbons (CFCs)
C Methane (CH4)
D High-fructose corn syrup (HFCs)
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

The main culprit of greenhouse effect is Carbon dioxide. But which is the second element contributing most to greenhouse effect: Methane (CH4). Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1716.The main factor for determining a region’s climate is ____?

Easy
A Latitude
B Temperature
C Longitude
D None of them
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The main factor for determining a region’s climate is Latitude. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1717.The main function of kidney is____?

Easy
A to control blood pressure
B to control body temperature
C to remove waste from blood
D to help in digestion of bady
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

The main function of kidney is to remove waste from blood. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1718.The main function of the kidney is ____?

Easy
A To control blood pressure
B To control body temperature
C To remove waste product from the body
D To help in digestion of food
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

The main function of the kidney is To remove waste product from the body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1719.The major component of honey is____?

Easy
A Glucose
B Surcose
C Maltose
D Fructose
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The major component of honey is Fructose. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1720.The major ingredient of leather is____?

Easy
A Collagen
B Polymer
C Nucleic acid
D None of these
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The major ingredient of leather is Collagen. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.