Showing 1741–1760 of 2717

Q1741.The most abundant element in sea water is?

Easy
A Chlorine
B Sodium
C Sulfur
D Magnesium
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The most abundant element in sea water is Chlorine. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1742.The most abundant element in the Earth’s crust is ____?

Easy
A Oxygen
B Hydrogen
C Carbon Dioxide
D Silicon
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The most abundant element in the Earth’s crust is Oxygen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1743.The most abundant element in the universe is ____.

Easy
A Oxygen
B Hydrogen
C Carbon Dioxide
D Silicon
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

The most abundant element in the universe is Hydrogen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1744.The most brightest planet amongst the eight planets?

Easy
A Mercury
B Jupiter
C Venus
D Neptune
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The most brightest planet amongst the eight planets: Venus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1745.The most dense and heaviest planet is____?

Easy
A Jupiter
B Earth
C Mars
D Venus
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The most dense and heaviest planet is Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1746.The most densest substance on the Earth is ____.

Easy
A Platinum
B Copper
C Steel
D Osmium
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The most densest substance on the Earth is Osmium. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1747.The most important function of perspiration is?

Easy
A Get rid of body waste
B Regulate body temperature
C Regulate body waste
D Lubricate the skin
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The most important function of perspiration is Regulate body temperature. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1748.The most important stimulant in tea leaves is?

Easy
A Brucine
B Caffeine
C Phenylalanine
D Theine
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The most important stimulant in tea leaves is Caffeine. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1749.The most pure form of carbon among these are?

Easy
A Anthracite
B Lampblack
C Graphite
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The most pure form of carbon among these are Anthracite. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1750.The most splendid and the most magnificent constellation on the sky is?

Easy
A Orion
B Columbia
C Canis Major
D Taurus
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The most splendid and the most magnificent constellation on the sky is Orion. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1751.The most suitable thermometer for measuring boiling point of water is ?

Easy
A Mercury Thermometer
B Liquid crystal thermometer
C Bimetallic thermometer
D Alcohol thermometer
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The most suitable thermometer for measuring boiling point of water is Mercury Thermometer. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1752.The most suitable unit for expressing nuclear radius is____?

Easy
A Angstrom
B Micro
C Nano meter
D Fermi
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The most suitable unit for expressing nuclear radius is Fermi. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1753.The movement of any solvent across a semipermeable membrane is called____?

Easy
A Osmosis
B Cataphoresis
C Electrolysis
D Electrophoresis
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The movement of any solvent across a semipermeable membrane is called Osmosis. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1754.The movement of earth around sun brings ____?

Easy
A Tornadoes
B Rainfall
C Seasons
D Earthquakes
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The movement of earth around sun brings Seasons. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1755.The muscles, tissues and blood all are made up of____?

Easy
A Carbohydrate
B Proteins
C Vitamins
D Fats
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The muscles, tissues and blood all are made up of Proteins. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1756.The name of the common mineral salt present in sweat is ?

Easy
A Calcium Oxalate
B Potassium Sulphate
C Sodium Chloride
D Iron Sulphate
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The name of the common mineral salt present in sweat is Sodium Chloride. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1757.The natural fats and oils are composed of____?

Easy
A Carbon, Hydrogen and Oxygen
B Carbon, Hydrogen and Nitrogen
C Carbon, Oxygen and Nitrogen
D Hydrogen, Oxygen and Nitrogen
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The natural fats and oils are composed of Carbon, Hydrogen and Oxygen. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1758.The natural source of hydrocarbon is:____?

Easy
A Crude oil
B Biomass
C Coal
D Carbohydrates
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The natural source of hydrocarbon is: Crude oil. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1759.The nearest planet to the Earth is ____?

Easy
A Venus
B Mercury
C Mars
D Moon
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The nearest planet to the Earth is Venus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1760.The nearest Star to the planet earth is ____ ?

Easy
A Regel
B Canopus
C Sun
D Betelgeuse
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The nearest Star to the planet earth is Sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.