Showing 1761–1780 of 2717

Q1761.The normal range of the number of white blood cells in a microliter of blood is between ____ ?

Easy
A 2,500 and 09,300
B 4,500 and 10,000
C 4,900 and 12,000
D None of these
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The normal range of the number of white blood cells in a microliter of blood is between 4,500 and 10,000. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1762.The number of electrons of a neutral atom is automatically known if one knows the?

Easy
A Atomic number
B Atomic weight
C Number of orbitals
D none
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The number of electrons of a neutral atom is automatically known if one knows the: Atomic number. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1763.The number of facial bones in a human body ____?

Easy
A 15
B 14
C 22
D 26
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The number of facial bones in a human body 14. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1764.The number of spark plugs needed in a diesel engine is____?

Easy
A 2
B 3
C 0
D 4
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The number of spark plugs needed in a diesel engine is 0. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1765.The oldest barrage on the river Indus at Sukkur was built in____?

Easy
A 1932
B 1940
C 1930
D 1928
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The oldest barrage on the river Indus at Sukkur was built in 1932. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1766.The olfactory nerves affect what sense in brain?

Easy
A Smell
B Feel
C Touch
D Hear
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The olfactory nerves affect what sense in brain: Smell. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1767.The only living cells in the body without blood supply is____?

Easy
A Pupil
B Nail
C Cornea
D Hair
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

The only living cells in the body without blood supply is Cornea. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1768.The only non metal exists in liquid state is ____?

Easy
A Mercury
B Bromine
C Phosphorus
D Iodine
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

The only non metal exists in liquid state is Bromine. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1769.The Oort cloud is estimated to be about ____ AU away from the sun?

Easy
A 100,000
B 200,000
C 300,000
D 400,000
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The Oort cloud is estimated to be about 100,000 AU away from the sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1770.The optic nerve which is found in the human brain is also called ____?

Easy
A Second cranial nerve
B Mini nervous
C Carnival nerve
D Sustained nerve
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The optic nerve which is found in the human brain is also called Second cranial nerve. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1771.The outermost layer of skin is the____?

Easy
A endodermis
B dermis
C epidermis
D hypodermis
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The outermost layer of skin is the epidermis. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1772.The outermost layer of the Earth is called ____?

Easy
A Crust
B Mental
C Core
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The outermost layer of the Earth is called Crust. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1773.The outermost layer of the sun is called ____?

Easy
A Coach
B Core
C Corona
D Comma
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The outermost layer of the sun is called Corona. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1774.The over-cooking of food should be avoided because____?

Easy
A Make the food difficult to digest
B Reduce the nutrition value of food
C Make food Poison
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The over-cooking of food should be avoided because Make the food difficult to digest. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1775.The owl can see most clearly in total darkness because:

Easy
A it has squint eyes
B it has light bulbs in its eyes provided by nature
C it produces infrasonic sounds
D it has large eyes with orbs directed forward, giving it binocular sight
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The owl can see most clearly in total darkness because: it has large eyes with orbs directed forward, giving it binocular sight. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1776.The ozone layer is at height of____kilometers from the surface of the Earth?

Easy
A 10 to 20
B 20 to 30
C 30 to 40
D 40 to 50
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: B

The ozone layer is at height of 20 to 30 kilometers from the surface of the Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1777.The pancreas secrets____?

Easy
A Insulin
B Vitamin A
C Bile juice
D none of these
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

The pancreas secrets Insulin. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1778.The part of brain involved in balance and precision in movements is: ____?

Easy
A Cerebrum
B Cerebellum
C Thalamus
D Medulla oblongata
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The part of brain involved in balance and precision in movements is: Cerebellum. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1779.The part of ear that is visible is called ____?

Easy
A External Ear
B Pinna
C Internal ear
D both A & B
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The part of ear that is visible is called both A & B. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1780.The percentage of blood cells in the Blood of human body is ____?

Easy
A 40%
B 45%
C 50%
D 60%
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The percentage of blood cells in the Blood of human body is 45%. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.