Showing 1781–1800 of 2717

Q1781.The percentage of plasma in human Blood is ____?

Easy
A 50%
B 55%
C 60%
D 80%
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

The percentage of plasma in human Blood is 55%. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1782.The Percentage of Water used for Drinking in the world is?

Easy
A 1%
B 10%
C 3%
D 5%
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The Percentage of Water used for Drinking in the world is 1%. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1783.The period of revolution of a geostationary satellite is?

Easy
A 365 days
B 30 days
C 24 hours
D changing continuously
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The period of revolution of a geostationary satellite is 24 hours. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1784.The PH of milk is ____?

Easy
A 6.0
B 6.5
C 7.0
D 7.5
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The PH of milk is 6.5. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1785.The phases of the moon are partially the result of the____?

Easy
A Changes in the shape of the moon
B Revolution of the moon around the earth
C Variations in the moon’s gravitation
D Variations in the speed of rotation of the moon
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The phases of the moon are partially the result of the Revolution of the moon around the earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1786.The phenomenon of Aurora Borealis, the display of red and green lights in northern hemisphere is due to radiations from____ ?

Easy
A Ionosphere
B Troposphere
C Mesosphere
D Stratosphere
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The phenomenon of Aurora Borealis, the display of red and green lights in northern hemisphere is due to radiations from Ionosphere. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1787.The photo-receptors in the eye are present in____?

Easy
A Cornea
B Retina
C Iris
D Sclera
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The photo-receptors in the eye are present in Retina. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1788.The Planet of the solar system which has Maximum number of moons is____?

Easy
A Jupiter
B Venus
C Saturn
D Uranus
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The Planet of the solar system which has Maximum number of moons is Saturn. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1789.The planet retains an atmosphere when?

Easy
A Gravity is low and temperature of atmosphere is great
B Gravity and temperature both are great
C Gravity and temperature both are constant
D Gravity is great and temperature of atmosphere is low
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The planet retains an atmosphere when: Gravity is great and temperature of atmosphere is low. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1790.The planet which is easily visible from the Earth is?

Easy
A Mercury
B Venus
C Mars
D Jupiter
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The planet which is easily visible from the Earth is Venus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1791.The Planet which revolves slowly around the Sun is____?

Easy
A Mercury
B Mars
C Earth
D Neptune
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The Planet which revolves slowly around the Sun is Neptune. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1792.The planets visible to us without using a telescope are ____?

Easy
A 3
B 4
C 5
D 6
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The planets visible to us without using a telescope are 5. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1793.The point that lies directly above the source of an earthquake is known as ____ ?

Easy
A Earthquake Center
B Epicenter
C Gravitational Center
D Geological Center
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: B

The point that lies directly above the source of an earthquake is known as Epicenter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1794.The point within the Earth where earthquakes originate is ____?

Easy
A Comma
B Origin
C Epicenter
D Focus
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: D

The point within the Earth where earthquakes originate is Focus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1795.The position of an element in the Periodic Table is determined by its ____ number?

Easy
A Electron
B Proton
C Neutron
D None of these
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

The position of an element in the Periodic Table is determined by its Proton number. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1796.The position of earth in its orbit, when it is at its greatest distance from the sun causing northern summer is called ____?

Easy
A Aphelion
B Perihelion
C Perigee
D Apogee
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The position of earth in its orbit, when it is at its greatest distance from the sun causing northern summer is called Aphelion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1797.The post-mortem examination of a body is called ____?

Easy
A Etymology
B autopsy
C Anatomy
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The post-mortem examination of a body is called autopsy. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1798.The presence of ice in which region of the moon has been conclusively established?

Easy
A Southern pole region
B Northern pole region
C Equator
D All of the above
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The presence of ice in which region of the moon has been conclusively established: Southern pole region. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1799.The primary function of the feathers in birds is to ____?

Easy
A Provide insulation for preserving body heat
B Provide striking surface to the wings for flying
C Make the body surface waterproof
D impart coloration for species as well as sex recognition
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The primary function of the feathers in birds is to Provide striking surface to the wings for flying. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1800.The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?

Easy
A Oxygen
B Carbon
C Hydrogen
D Nitrogen
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: D

The principal constituent of the atmosphere of the Earth is Nitrogen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.