Everyday Science — All MCQs
2717 questions available
Q1801.The principle used in radar is the same as that of Sonar. In radar we use radio waves ; whereas in sonar we use ?
Correct Answer: C
The principle used in radar is the same as that of Sonar. In radar we use radio waves; whereas in sonar we use Ultrasonic. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1802.The process by which air flows from one location in the atmosphere to another is called ____?
Correct Answer: A
The process by which air flows from one location in the atmosphere to another is called Convection. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.
Q1803.The process by which kidney stones are crushed with shock waves is called?
Correct Answer: C
The process by which kidney stones are crushed with shock waves is called: Lithotripsy. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.
Q1804.The process in which seed grows in to a new plant is called ____?
Correct Answer: B
The process in which seed grows in to a new plant is called Germination. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q1805.The process involved in making soap is called?
Correct Answer: A
The process involved in making soap is called: saponification. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q1806.The process of converting wet waste to manure is____?
Correct Answer: D
The process of converting wet waste to manure is Composting. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1807.The process of splitting water molecules in the presence of light energy is called____?
Correct Answer: B
The process of splitting water molecules in the presence of light energy is called Photolysis. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.
Q1808.The process which is essential for continuing and survival of species is ____?
Correct Answer: C
The process which is essential for continuing and survival of species is Reproduction. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1809.The production of rubber tree is better adopted to areas where the climate is____
Correct Answer: A
The production of rubber tree is better adopted to areas where the climate is Warm and humid. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.
Q1810.The property by virtue of which metals can be beaten into thin sheets is known as?
Correct Answer: B
The property by virtue of which metals can be beaten into thin sheets is known as: Malleability. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.
Q1811.The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called____?
Correct Answer: B
The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called deliquescence. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q1812.The Proportion of Hydrogen to Helium in the Sun is____?
Correct Answer: B
The Proportion of Hydrogen to Helium in the Sun is 3:1. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.
Q1813.The protein content in wheat is approximately?
Correct Answer: C
The protein content in wheat is approximately: 13%. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q1814.The protein content in wheat is approximately____?
Correct Answer: C
The protein content in wheat is approximately 12%. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q1815.The protein content of edible portion of egg is ____?
Correct Answer: B
The protein content of edible portion of egg is 13.3%. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1816.The protein Improtin-11, that was recently identified by scientists, is linked with causing which type of cancer?
Correct Answer: B
The protein Improtin-11, that was recently identified by scientists, is linked with causing which type of cancer: Colorectal Cancer. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1817.The protons and neutrons are found in the center of the atom, which is called the ____of the atom?
Correct Answer: A
The protons and neutrons are found in the center of the atom, which is called the Nucleus of the atom. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q1818.The psychological test of human emotions and personality, using inkblots, is formally known as what?
Correct Answer: A
The psychological test of human emotions and personality, using inkblots, is formally known as what: Rorschach. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q1819.The pyramid of energy in any ecosystem is ____?
Correct Answer: A
The pyramid of energy in any ecosystem is Always upright. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q1820.The quantity of matter in an object is its ____?
Correct Answer: B
The quantity of matter in an object is its Mass. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.