Showing 1841–1860 of 2717

Q1841.The scientific study of measurement is known as ____?

Easy
A Entomology
B Metrology
C Ichthyology
D Ecology
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The scientific study of measurement is known as Metrology. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1842.The scientific study of spiders is called ____ ?

Easy
A Arachnology
B Osteology
C Pomology
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The scientific study of spiders is called Arachnology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1843.The scientific study of teeth is called ____?

Easy
A Odontology
B Ornithology
C Orthoepy
D Pedagogy
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The scientific study of teeth is called Odontology. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1844.The Scientist who told Heat is a form of Energy” was____?

Easy
A Thomas Alva Edison
B Newton
C Joule
D Kepler
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: C

The Scientist who told Heat is a form of Energy” was Joule. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1845.The season changes because of the ____?

Easy
A Moon is revolving round the earth
B Earth is revolving round its axis
C Earth is revolving round the sun
D Planet Mars is attracting the sun
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The season changes because of the Earth is revolving round the sun. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1846.The second most abundant metal found in the earth’s crust is____?

Easy
A Silicon
B Aluminium
C Calcium
D Sodium
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The second most abundant metal found in the earth’s crust is Silicon. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1847.The setting sun often looks oval in the shape because of____?

Easy
A The fact that sun really becomes oval in the evening
B Refraction of rays of sun passing through the atmosphere
C Optical Illusion
D Dispersion
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The setting sun often looks oval in the shape because of Refraction of rays of sun passing through the atmosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1848.The severity of 2005 earthquake in Pakistan on Richter scale was ?

Easy
A 6.9
B 7.6
C 7.1
D none
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: B

The severity of 2005 earthquake in Pakistan on Richter scale was 7.6. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1849.The Shape of earth is ____?

Easy
A Elliptical
B Oblate Spheroid
C Oval
D Spherical
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The Shape of earth is Oblate Spheroid. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1850.The shape of the external ear is due to____?

Easy
A Elastic cartilage
B Fibrocartilage
C Articular cartilage
D none
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The shape of the external ear is due to Elastic cartilage. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1851.The Shortest (smallest) bone in human body is____?

Easy
A Stapes
B Tibia
C Femur
D Humerus
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

The Shortest (smallest) bone in human body is Stapes. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1852.The Shortest air route from Moscow to San Francisco is?

Easy
A Over the South Pole
B Over the North Pole
C Over the Atlantic Ocean
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The Shortest air route from Moscow to San Francisco is Over the Atlantic Ocean. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1853.The SI base unit for mass is____?

Easy
A Gram
B Pound
C Kilogram
D Ounce
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The SI base unit for mass is Kilogram. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1854.The SI standard of time is based on____?

Easy
A the daily rotation of the earth
B the frequency of light emitted by Kr86
C the yearly revolution of the earth about the sun
D none of these
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The SI standard of time is based on none of these. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1855.The SI unit of charge is ____?

Easy
A Ampere
B Coulomb
C Ohm
D Volt
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: B

The SI unit of charge is Coulomb. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1856.The SI unit of Dipole moment is ____?

Easy
A Debye
B Cm
C Weber
D Coulumb
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

The SI unit of Dipole moment is Debye. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1857.The SI unit of electric current is?

Easy
A Coloumb
B Ampere
C Volt
D Watt
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: B

The SI unit of electric current is Ampere. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q1858.The SI unit of Heat is____?

Easy
A Watt
B Volt
C Joule
D Newton
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: C

The SI unit of Heat is Joule. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1859.The SI unit of pressure” is ____.

Easy
A pascal
B joule
C tesla
D henry
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

The SI unit of pressure” is pascal. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1860.The side view mirrors of vehicles are of which type of mirrors?

Easy
A Convex
B Concave
C Plane
D Inverted
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The side view mirrors of vehicles are of which type of mirrors: Convex. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.