Showing 1881–1900 of 2717

Q1881.The study of fish is known as ____?

Easy
A Entomology
B Ichthyology
C Ecology
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The study of fish is known as Ichthyology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1882.The study of forces acting upon bodies in motion in the air is called____?

Easy
A Aeronautics
B Aerophysics
C Aerodynamics
D Aerofraction
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The study of forces acting upon bodies in motion in the air is called Aerodynamics. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1883.The study of geographical areas, plants and animal distribution is called____?

Easy
A Cosmetology
B Chorology
C Osteology
D Mycology
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The study of geographical areas, plants and animal distribution is called Chorology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1884.The study Of GLANDS is called?

Easy
A cardiology
B None of these
C Endocrinology
D Entomology
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The study Of GLANDS is called: Endocrinology. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1885.The Study of growth is called ____ ?

Easy
A Auxology
B Autology
C Avionics
D Axiology
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The Study of growth is called Auxology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1886.The study of heavenly bodies is known as____?

Easy
A Astrology
B Astronautics
C Astronomy
D Astrophysics
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The study of heavenly bodies is known as Astronomy. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1887.The Study of human beauty is called____?

Easy
A Oncology
B Agrostology
C Kalology
D Argology
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The Study of human beauty is called Kalology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1888.The study of organisms and their environment is known as ____?

Easy
A Acoustics
B Ecology
C Ichthyology
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The study of organisms and their environment is known as Ecology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1889.The study of rearing fine and intelligent human beings through genetics is called____?

Easy
A Eugenics
B Biotechnology
C Cloning
D Geneology
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The study of rearing fine and intelligent human beings through genetics is called Eugenics. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1890.The study of the structure of the body is called ____ ?

Easy
A Anthropobiology
B Anatomy
C Aphnology
D Apiology
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The study of the structure of the body is called Anatomy. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1891.The study of the weather is called____?

Easy
A Meteorology
B Weatherology
C Ecology
D Geology
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: A

The study of the weather is called Meteorology. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1892.The study of X-rays and their medical applications is called ____ ?

Easy
A Radiology
B Raciology
C Rheumatology
D Rheology
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The study of X-rays and their medical applications is called Radiology. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1893.The subatomic particles arriving from outer space having high energy are called?

Easy
A Protons
B Electrons
C Cosmic rays
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The subatomic particles arriving from outer space having high energy are called: Cosmic rays. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1894.The Summer solstice in the Northern Hemisphere happens on: ____?

Easy
A 21 July
B 22 December
C 22 March
D 21 June
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The Summer solstice in the Northern Hemisphere happens on: 21 June. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1895.The sun appears red at sunrise and sunset while it appears white at noon, because

Easy
A Of refraction
B It is cooler at sunrise and at sunset
C Of diffraction leading to red end of the spectrum reaching the earth.
D Of Scattering of light due to dust particles and air molecules.
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The sun appears red at sunrise and sunset while it appears white at noon, because: Of Scattering of light due to dust particles and air molecules. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1896.The sun completes one full rotation at its equator in how many days?

Easy
A 365 days
B 30 days
C 25 days
D 23 days
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The sun completes one full rotation at its equator in how many days: 25 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1897.The sun has a ____ year solar cycle during which its activity increases and decreases.

Easy
A 10
B 11
C 12
D 13
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The sun has a 11 year solar cycle during which its activity increases and decreases. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1898.The sun is ____times bigger than the Earth.

Easy
A 105
B 107
C 109
D 111
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The sun is 109 times bigger than the Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1899.The Sun is a ____?

Easy
A Star
B Planet
C Asteroid
D Meteor
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The Sun is a Star. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1900.The Sun is at an average distance of about____ million kilometers away from Earth?

Easy
A 100 million
B 150 million
C 200 million
D 250 million
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The Sun is at an average distance of about 150 million million kilometers away from Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.