Showing 1901–1920 of 2717

Q1901.The sun is containing ____ % mass of the solar system?

Easy
A 75.24%
B 79.36%
C 89.10%
D 99.86%
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The sun is containing 99.86% % mass of the solar system. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1902.The sun is expected to exhaust its hydrogen fuel in about 5 billion years. What will be its effect?

Easy
A The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the outer planets
B The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the inner as well as outer planets, including Earth
C The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the inner planets, including Earth
D Sun will stay as it is
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The sun is expected to exhaust its hydrogen fuel in about 5 billion years. What will be its effect: The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the inner planets, including Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1903.The Sun produces most of its energy by____?

Easy
A Nuclear fusion
B nuclear fission
C Burning hydrogen
D None of these
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The Sun produces most of its energy by Nuclear fusion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1904.The sun’s atmosphere is divided into following three parts:-

Easy
A the photosphere, the leutosphere , and the corona
B the photosphere, the chromosphere, and the scislophere
C the photosphere, the chromosphere, and the corona
D None of the above
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

The sun’s atmosphere is divided into following three parts:-: the photosphere, the chromosphere, and the corona. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1905.The sun’s surface is called ____?

Easy
A Cromosphere
B Leutosphere
C Thermosphere
D Photosphere
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The sun’s surface is called Photosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1906.The sunlight can reach a depth of____meters in the ocean

Easy
A 80
B 200
C 120
D
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The sunlight can reach a depth of 200 meters in the ocean. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1907.The temperature at which two conjugate solutions change into one homogeneous solution is called____?

Easy
A Azeotrope
B Conjugate temperature
C Consolute temperature
D Eutectic point
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The temperature at which two conjugate solutions change into one homogeneous solution is called Consolute temperature. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1908.The temperature at which water boils depends mainly on ____?

Easy
A Air temperature
B Relative humidity
C Air pressure
D Air density
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The temperature at which water boils depends mainly on Air pressure. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1909.The temperature of the dead body is____?

Easy
A 0 ‘C
B 37 ‘
C Room Temperature
D Temperature of the place where it is kept
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The temperature of the dead body is Temperature of the place where it is kept. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1910.The Temperature of the surface of Sun is____?

Easy
A 5,778 Kelvin
B 6,778 Kelvin
C 7,778 Kelvin
D 9,778 Kelvin
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

The Temperature of the surface of Sun is 5,778 Kelvin. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1911.The term ‘Blue Shift’ is used to indicate?

Easy
A Doppler effect in which an object appears bluer when it is moving towards the observer or observer is moving towards the object.
B Turning a star from white to blue
C In future sun would become blue
D Black hole was blue at its start
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The term ‘Blue Shift’ is used to indicate: Doppler effect in which an object appears bluer when it is moving towards the observer or observer is moving towards the object. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1912.The term ‘white coal’ is sometimes referred to which of the following?

Easy
A Geothermal energy
B Wind energy
C Hydroelectricity
D Biomass energy
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The term ‘white coal’ is sometimes referred to which of the following: Hydroelectricity. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1913.The term PVC used in the plastic industry stands for____?

Easy
A Phosphavinyl chloride
B Phosphor vanadiu chloride
C Polyvinyl chloride
D Polyvinyl carbobate
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The term PVC used in the plastic industry stands for Polyvinyl chloride. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1914.The term white coal” sometimes referred to which of the following?

Easy
A Geothermal Electricity
B Wind Energy
C Hydroelectricity
D Biomass Energy
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The term white coal” sometimes referred to which of the following: Hydroelectricity. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1915.The term xerostomia refers to____?

Easy
A dry skin
B dry mouth
C dry nose
D dry head
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The term xerostomia refers to dry mouth. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1916.The thermosphere extends from an altitude of ____ to the base of ____ at ____?

Easy
A 75 km, Mesosphere, 670 km
B 80 km, Ionosphere, 680 km
C 85 km, Exosphere, 690 km
D 90 km, Ozone Layer , 690 km
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: C

The thermosphere extends from an altitude of 85 km, Exosphere, 690 km to the base of 85 km, Exosphere, 690 km at 85 km, Exosphere, 690 km. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1917.The three elements needed for healthy growth of plants are ____?

Easy
A N, P, K
B N, C, P
C N, K,
D N, S, P
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

The three elements needed for healthy growth of plants are N, P, K. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1918.The time in which Earth completes its revolution around the Sun is____?

Easy
A 365.25 days
B 340 days
C 325 days
D 360 days
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The time in which Earth completes its revolution around the Sun is 365.25 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1919.The time period of a pendulum when taken to the Moon would?

Easy
A remain the same
B decrease
C become zero
D increase
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

The time period of a pendulum when taken to the Moon would: increase. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1920.The time taken by Sun to revolve around the center of our galaxy is____?

Easy
A 150 million years
B 250 million years
C 300 millon years
D 350 millon years
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The time taken by Sun to revolve around the center of our galaxy is 250 million years. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.