Showing 1941–1960 of 2717

Q1941.The weakest of all fundamental forces is the ____?

Easy
A Gravitational force
B Electrostatic force
C Magnetic force
D Nuclear force
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The weakest of all fundamental forces is the Gravitational force. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1942.The weight of an average human male brain is about?

Easy
A 1 gr
B 1200 gr
C 1350 gr
D 1500 gr
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The weight of an average human male brain is about: 1350 gr. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1943.The winter solstice in the southern Hemisphere occurs on ____?

Easy
A 22 December
B 23 September
C 21 June
D 22 March
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The winter solstice in the southern Hemisphere occurs on 21 June. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1944.The yellow colour in photochemical smog is due to the presence of____?

Easy
A Sulphur dioxide
B Carbon dioxide
C Nitrogen dioxide
D CFC’s
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

The yellow colour in photochemical smog is due to the presence of Nitrogen dioxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1945.The most distant human-made object sent into the space is?

Easy
A Voyager 1
B Pioneer 10
C Eris
D New Horizon
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The most distant human-made object sent into the space is Voyager 1. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1946.There are ____ themes in geography.

Easy
A Three
B Four
C Five
D Seven
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

There are Five themes in geography. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1947.There are ____types of respiration takes place in frog.

Easy
A 1
B 2
C 3
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

There are 3 types of respiration takes place in frog. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1948.There are almost ____of nephrons in the each kidney in human body?

Easy
A 5 million
B 3 million
C 1 million
D 10 million
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

There are almost 1 million of nephrons in the each kidney in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1949.There are three types of plate boundaries i.e Divergent, Convergent and____

Easy
A Normal
B Transform
C Complex
D Plain
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

There are three types of plate boundaries i. e Divergent, Convergent and Transform. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1950.There are____ kinds of Joints in human body?

Easy
A 4
B 5
C 6
D 7
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

There are 4 kinds of Joints in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1951.There is a hole in the Ozone Layer at____?

Easy
A South Pole
B North Pole
C Both A and B
D None of These
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: A

There is a hole in the Ozone Layer at South Pole. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1952.There is no connection of supernova explosion with____?

Easy
A Cosmic rays
B Pulsars
C The formation of heavy elements
D Quasars
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

There is no connection of supernova explosion with Quasars. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1953.Through which organ does a fish respire?

Easy
A Nose
B Lungs
C Gills
D Fins
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Through which organ does a fish respire: Gills. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1954.Tibia is a bone found in the ____?

Easy
A Skull
B Arm
C Leg
D Face
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Tibia is a bone found in the Leg. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1955.To measure the speed of an approaching car a police officer shines?

Easy
A light waves on it
B microwaves on it
C radio waves on it
D ultra high frequency waves on it
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

To measure the speed of an approaching car a police officer shines: radio waves on it. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1956.To which of the following chambers of the heart, is the aorta connected?

Easy
A Left ventricle
B Right ventricle
C Right auricle
D Left auricle
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

To which of the following chambers of the heart, is the aorta connected: Left ventricle. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1957.Tocopherol is the chemical name of which vitamin?

Easy
A vitamin C
B vitamin D
C vitamin A
D vitamin E
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

Tocopherol is the chemical name of which vitamin: vitamin E. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q1958.Tooth decay is caused by?

Easy
A Salt
B Sugar
C Calcium
D Formalin
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Tooth decay is caused by: Sugar. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1959.Total number of moons in entire Solar System are:____?

Easy
A More than 100
B More Than 200
C More than 300
D More than 400
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

Total number of moons in entire Solar System are: More Than 200. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1960.Total volume of blood in a normal adult human being is

Easy
A 5-6 liters
B 3-4 liters
C 8-10 liters
D 10-12 liters
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Total volume of blood in a normal adult human being is 5-6 liters. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.