Showing 1961–1980 of 2717

Q1961.Trachoma is a disease of the____?

Easy
A Liver
B Eyes
C Lungs
D Kidneys
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Trachoma is a disease of the Eyes. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1962.Trachoma is the disease of the____ ?

Easy
A Brain
B Spinal cord
C Larynx
D Eye
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

Trachoma is the disease of the Eye. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1963.Transistor is a device that convert weak signal into____?

Easy
A small signal
B strong signal
C both
D none
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Transistor is a device that convert weak signal into strong signal. Its design and operating principle allow it to perform the stated function.

Q1964.Transistors do not need a warm up period because they have no ?

Easy
A Plate
B Grid
C Filament
D None of above
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Transistors do not need a warm up period because they have no: Filament. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1965.Triple point of water is ____?

Easy
A 271 K
B 272.2 K
C 273.16 K
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Triple point of water is 273.16 K. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1966.Tropism mostly refers to as____?

Easy
A Bird migration
B Directional growth of a plant
C Longevity of animal species
D Behavioral pattern of human
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Tropism mostly refers to as Directional growth of a plant. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1967.Troposphere extends from planetary surface to bottom of ____?

Easy
A Stratosphere
B Mesosphere
C Troposphere
D Thermosphere
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Troposphere extends from planetary surface to bottom of Stratosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1968.Trypsin is an enzyme which digests protein produced by____?

Easy
A Liver
B Pancreas
C Stomach
D Small intestine
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Trypsin is an enzyme which digests protein produced by Stomach. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1969.Tuberculosis is a ____ infection?

Easy
A Viral
B Bacterial
C Fungal
D Parasitic
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Tuberculosis is a Bacterial infection. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1970.Turpentine is obtained from____?

Easy
A Oak tree
B Pine tree
C Birch tree
D Lemon tree
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Turpentine is obtained from Pine tree. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1971.Twinkling of stars is caused by ?

Easy
A Reflection of light
B Polarization of light
C refraction of light
D Interference of light
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Twinkling of stars is caused by: refraction of light. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1972.Tyndall effect is related to the ____ of light?

Easy
A Reflection
B Dispersion
C Scattering
D Refraction
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Tyndall effect is related to the Scattering of light. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1973.Types of bones in human body are: Long, short, irregular and ____?

Easy
A Flat
B Medium
C Regular
D Rough
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Types of bones in human body are: Long, short, irregular and Flat. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1974.Ultra Microscopic viruses are the main cause of____?

Easy
A Malaria
B Measles
C Mumps
D Cholera
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Ultra Microscopic viruses are the main cause of Mumps. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1975.Uncertainty Principle was given by?

Easy
A Werner Heisenberg
B Farady
C John locke
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Uncertainty Principle was given by: Werner Heisenberg. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1976.Underground water and the water on the earth’s surface is called ?

Easy
A Mezosphere
B Ionosphere
C Hydrosphere
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Underground water and the water on the earth’s surface is called: Hydrosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1977.Unit of force in (SI) is ____?

Easy
A Meter
B Newton
C Kilogram
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: B

Unit of force in (SI) is Newton. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1978.Unit of specific gravity is?

Easy
A Pascal
B No unit
C Mass/volume
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: B

Unit of specific gravity is No unit. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1979.Unit of surface tension in cgs system is?

Easy
A Pascal
B N/m
C Dyn/cm
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: C

Unit of surface tension in cgs system is Dyn/cm. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1980.Units of electricity consumed by 2500 watt air-conditioner in one hour are____?

Easy
A 25 units
B 2.25 units
C 2.5 units
D 0.25 units
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: C

Units of electricity consumed by 2500 watt air-conditioner in one hour are 2.5 units. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.